Pairing wine and food
Vin till maten
Mat till vinet

Startsidan
Logga in/medlemsskap
Om oss
Hitta fine wine
Heminredning butik
Byt till mobilsida
Change to english
Betalningssätt:


Om oss

Här kan du läsa om oss och vad vi erbjuder

Från hobby till professionell vinsajt

Under mer än 30 års tid i näringslivet har Anders haft förmånen att resa över hela världen och samlat intryck även om vinvärlden. Där väcktes vinintresset men Anders hade inte tid att fördjupa sig i ämnet då. Som civilingenjör och civilekonom hade Anders studievana och satte sig senare på skolbänken igen för att få ordning på sina vinkunskaper.

Anders innehar sommelierexamen från Restaurangakademien i Stockholm, engelska WSETs Advanced Certificate in Wines and Spirits, California Wine Institutes Kaliforniencertifiering inom vin samt har genomgått Bourgogne Masterclass utbildning vid Restaurangakademien i Stockholm. Anders har fortsatt att förkovra sig genom att själv studera vidare på högre nivå och genom att besöka många av världens vinregioner och där gjort mängder av producentbesök för att tillsammans med lokalkunskapen söka förstå vad som avgör vinets kvalitet och skillnader i vinstil. Han har provat många tusen viner tillsammans med producenter, vid yrkesmässiga ofta landbaserade provningar för vinbranchen och sortimentsprovningar hos importörer.

Anders har samtidigt fascinerats av samspelet mellan vin och mat och provat åtskilliga kombinationer av vin och mat såväl i olika vinregioner som på hemmaplan för att testa etablerade sommelierval och tänja gränserna för vad som passar ihop.

Det som började som en nyfikenhet på vilka världens bästa viner är och hur vin och mat passar ihop utvecklades till en vilja att sammanställa kunskapen och att göra den tillgänglig för alla vinälskare och connoisseurer. Resultatet av allt arbete, vilket närmast kan liknas vid forskning, är de två sajterna findingfinewine.se och pairingwineandfood.se

Vad är fine wine?

Det har hög doft- och smakintensitet, ofta med komplexa aromer. Frukt, sötma, strävhet, friskhet och alkohol är väl balanserade i en påtaglig struktur. Eventuell fatkaraktär är väl integrerad. Det har lång och njutbar eftersmak och uttrycker tydligt sina druvor och sin växtplats, så kallad terroir. Fine wines uppfyller i olika utsträckning denna bild.

Ett fine wine karaktäriseras inte av att det är fylligt, kraftfullt, fataromatiskt eller fruktigt. Inte heller av att det är strävt, mycket friskt, alkoholsvagare eller har en kallare mer återhållen frukt. Detta kan i stället vara uttryck för olika stilar av fine wine.

Hitta fine wine - Finding fine wine

På sajten findingfinewine.se finner man de bästa vinerna från hela världen med erkänd hög kvalitet oberoende av pris eller varumärkesstyrka. Alla typer av vinstilar förekommer. Vinerna är utvalda med en så objektiv analys som möjligt oberoende av kommersiell påverkan som t ex reklam. Vi står oberoende från alla importörer och producenter. Alla viner som uppfyller våra absoluta kvalitetskrav för fine wine och som vi känner till finns med. Genom vårt oberoende garanteras att endast viner, som vi anser håller måttet är listade, snarare än viner som producenter eller importörer skulle vilja ha med. Priset kan variera från ca 200 kronor upp till många tusen kronor per flaska.

Det krävs hög kunskap för att hitta fine wines i världens alla hörn. Bland dyra viner finns de som inte alltid kan kallas fine wines och bland mindre dyra finns fine wines gömda i mängden av inte lika bra viner. Urvalet bygger på en omfattande research av var världens fine wines finns och använder en mångfald av olika källor som lokala besök, vinprovningar, tillverkares uppgifter, vinböcker, nationellt publicerade omdömen, branchorgan, tidskrifter, vinratings, hemsidor på Internet, ledande vinkännares omdömen m m. Vinvärlden är full av vilseledande eller åtminstone överdrivna eller nedtryckta omdömen, varför intrycken många gånger måste filtreras kraftigt. För detta krävs hög kunskap på sommeliernivå.

Man kan enkelt söka vinerna efter ursprung, vinstil eller namn. Vinerna presenteras i en vinlista som motsvarar sökkriterierna. För varje vin finns en beskrivning av vinet och omdömen om dess producent. Beskrivningen av vinstilsgenre är delvis subjektiv och skall ses som ungefärligt typisk och utgör inte en så kallad tasting note. Beskrivningen av mognad och lagringsbarhet är likaså ungefärligt typisk och avser den ålder på vinet när det normalt säljs första gången.

För den som vill bygga eller har en egen vinkällare kan vi hjälpa till med att få ordning och struktur på vinkällaren. Vi kan göra en opartisk bedömning av vinerna i din vinkällare av vår sommelier. Du får en lista som visar vilka viner du har, deras kvalitetsnivå samt lagringsbarhet. Du kan också få förslag på lagringsbara viner eller utökning med nya viner, baserat på egna preferenser. Debiteras separat. För den som själv vill göra ett urval kan man på sajten söka vin baserat på lagringsbarhet.

Vi kan också ordna vinprovningar på olika teman. Debiteras separat.

Varje månad ger vi tips på fine wines som släpps på Systembolaget och som snabbt tar slut.

Vi kan även hjälpa till med att ta reda på om man kan och hur man får tag på ett fine wine. På sidan med beskrivning av vinet kan man lägga det i varukorgen och be oss undersöka tillgängligheten (rimligt antal undersökningar)

Kräver medlemsskap. Det finns demos för att visa hur det fungerar innan man köper ett medlemsskap

Vin och mat matchning - Pairing wine and food

På sajten pairingwineandfood.se finns vin och mat matchning online. Vin och mat matchning är en riktig sommelieruppgift. Här finns en av världens mest avancerade sommelierbaserade och algoritmstyrda funktioner för detta. Tyvärr kan man inte rekommendera vin till mat endast efter allmänna val som fisk eller kött etc. Det är många olika faktorer som spelar in för att göra ett bra val. Man måste utöver grundtypen av mat också känna till tillagningssätt och vilka tillbehör eller ingredienser som ingår, i vilket fall de som är avgörande för vinvalet. Du vägleds successivt göra ett antal val som är anpassade för att kunna ge en relevant och sommeliermässig rekommendation. Det fungerar som en sommelier tänker men kan automatiskt hantera miljoner kombinationer samtidigt och professionellt.

Man kan börja med maten genom att stegvis välja mattyp, följt av mat med tillagningsmetod och därefter tillbehör och ingredienser om sådana finns. Matchningen sker automatiskt och presenteras stegvis för att vara överblickbar. Man ser först passande vintyper (röda mjuka, vita friska etc), följt av olika druvor alternativt länder beroende av vilken väg man väljer och därefter vinstilar beskrivna med geografiska ursprung och druvor med stildetaljer. Man kan stanna här vid vinstil eller, om man är intresserad av vilka fine wines som då kan passa, fortsätta och se en vinlista. En finess som finns är att inbegripa aromspegling i matchningen, vilket i så fall anges i början.

Man kan också börja med vinet genom att stegvis välja vintyp, följt av olika druvor alternativt länder och därefter vinstilar beskrivna med geografiska ursprung och druvor med stildetaljer. Matchningen sker automatiskt och presenteras stegvis för att vara överblickbar. Man ser först passande mattyper, följt av mat med tillagningsmetod och därefter möjliga tillbehör eller ingredienser om sådana finns. Eftersom väldigt många kombinationer av tillbehör och ingredienser är möjliga ombeds man välja bland ett antal för att komma till en adekvat sommeliermässig slutlig matchning. Det skulle annars bli oöverblickbart. Detta moment kan vara litet trixigt och om man vill kan man avstå från det, men får då inte alltid en korrekt matchning eftersom tillbehör och ingredienser kan vara väldigt avgörande. För att få hjälp ges tips om vad för slags tillbehör eller ingredienser som saknas.

Enkel att använda för vinälskare såväl som för connoisseurer, utom eventuellt det sista steget i matchningen från vin till mat

Kräver medlemsskap. Det finns demos för att visa hur det fungerar innan man köper ett medlemsskap

Åtkomst av sajterna online

Bägge sajterna finns tillgängliga för stor datorskärm och i fickformat för mobil. De kräver ingen nedladdning som appar utan nås direkt online via webläsare. Man kan lägga till bokmärken för sajterna på den mobila skärmen som då ser ut som app ikoner på mobilen. Inloggning sker med angiven epostadress och password. Vi använde kakor för kommunikation på sajterna och för inloggning.

Medlemsskap

För att komma åt tjänsterna krävs medlemsskap. Medlemsskapet omfattar bägge sajterna Finding fine wine och Pairing wine and food.

Priset är 99 svenska kronor inklusive 25% moms för 12 månader. Medlemsskapet kan inte sägas upp under 12 månadersperioden och upphör utan uppsägning efter 12 månader. Det finns ingen ångerrätt vid beställning av medlemsskap. Tjänsten är omedelbart tillgänglig efter beställningen i form av information på sajterna. Medlemsskapet betalas med betalkort, Visa eller Mastercard. Vi använder säkerhetsstandarden Verified by Visa eller MasterCard SecureCode vid kortbetalningar. Beloppet dras från kortet direkt vid beställningen. Medlemsskapet kräver att du registrerar dig som kund med namn, epostadress och ett password. Du måste vara över 20 år.

Heminredning och den bästa dukningen

Vi har också en butik med försäljning online av ett utvalt kvalitetssortiment för hemmet och dukningen av matbordet. Vi tycker att dukningen är viktig för presentationen av vin och mat och förgyller upplevelsen vid matbordet. Vi satsar på snygg elegant design med viss lyxkänsla. Något man kommer att älska att duka bordet med i många år framöver. Fokus ligger på ett fåtal artiklar från olika länder inom produktkategorierna dukar, designporslin, keramik, matbestick, vinglas, vintillbehör, ljusstakar i trä, mässing och tenn, ljushållare, vaser, servettringar, bordsunderlägg, krukor, skålar och andra bordsdekorationer, med influens från de stora vinländerna. Varmt välkommen att utforska sortimentet och handla genom finewineandtable.se

Fine wine & table Nordic, utgörande bifirma till Aktiebolaget med organisationsnummer 556832-5269, ansvarar för marknadsföring. Bolaget har sitt säte i Danderyds kommun, Stockholms län. Momsregistreringsnummer: SE556832526901

Fine wine & table Sweden, med organisationsnummer 510322-0132, gör avtal om köp och ansvarar för leverans. Bolaget har sitt säte i Danderyds kommun, Stockholms län. Momsregistreringsnummer: SE510322013201 Bankgiro: 435-0831

Har du synpunkter

Fine wine är ett stort ämne. Om du som medlem har synpunkter på sajterna och deras innehåll vill vi gärna höra det. Om vi missat några bra viner berätta gärna för oss. Om du saknar mat, ingredienser eller tillbehör i vin och mat matchningen kom gärna med ideer. Använd Kontakt länken i menyn för att mejla till oss.

© Fine wine & table Nordic 2010 | All rights reserved | info@finewineandtable.se | Design ID